Krajská zastupitelstva 2008
Tools
Typography
V pátek a v sobotu se po čtyřech letech uskutečnily další volby do zastupitelstva Zlínského kraje. My Vám přinášíme statistický přeheled výsledků zaměřený za územní celek Luhačovice.
V pátek a v sobotu se po čtyřech letech uskutečnily další volby do zastupitelstva Zlínského kraje. My Vám přinášíme statistický přeheled výsledků zaměřený za územní celek Luhačovice.
K volbám se celkově v ČR dostavilo 40,3% oprávněných voličů, ve zlínském kraji to bylo 41,13%, ve zlínském okrese 43,61% a v Luhačovicích přislo k volbám 44,49% voličů z celkových 4509 oprávněných. Celkově v Luhačovicích vyhrála ČSSD se ziskem 35,3% platných hlasů před druhou ODS, která získala 28,34%, a třetí KDU-ČSL se ziskem 11,69% platných hlasů.

Za KSČM kandidovali z Luhačovic dva kandidáti - Lukáš Kollarčík získal ve zlínském kraji celkem 239 preferenčních hlasů (z toho 30 z Luhačovic - nejvíc za KSČM v Luhačovicích), druhý kandidát  Jan Tureček obsadil v Luhačovicích druhou pozici se ziskem 77 preferenčních hlasů, z toho 18 hlasů z Luhačovic.

Za KDU - ČSL kandidoval starosta Dolní Lhoty - Jaroslav Masař - ten získal 234 preferenčních hlasů, občané Luhačovic mu odevzdali celkem 4 hlasy (92 hlasů mu dali občané Dolní Lhoty, 15 hlasů občané Horní Lhoty).

Kandidát Koalice nestraníků Josef Hampl, generální ředitel Zálesí a.s., získal ve zlínském kraji celkově 66 přednostních hlasů, z toho 15 v Luhačovicích a 4 v Pozlovicích.

Za Stranu Zelených kandidovali 2 kandidáti - k tradičnímu Pavlu Kučovi, který získal 24 preferenčních hlasů (6 z Luhačovic), se přidala Jana Janků, která z celkového počtu 13 preferenčních hlasů získala pouze jediný hlas z Luhačovic a 4 z Pozlovic.

Za Občanskou demokratickou stranu kandidoval Zbyněk Kudera - ziskem 331 přednostních hlasů (47 z Luhačovic) získal mandát do Zastupitelstva Zlínského kraje - a starosta Luhačovic František Hubáček - který získal v Luhačovicích 113 preferenčních hlasů z celkového počtu 474 preferenčních hlasů z celém kraji. Poměr hlasů Kudera : Hubáček = 331 : 474 - Kudera získal mandát díky vyššímu umístění na kandidátce ODS.

Za ve všech krajích vítěznou ČSSD kandidoval místostarosta Luhačovic Roman Lebloch, který celkovým ziskem 557 preferenčních hlasů, z toho 161 z Luhačovic (nejvíc ze všech kandidátů), získal mandát do Zastupitelstva Zlínského kraje.

Zdroj: Český statistický úřad